суботу, 29 серпня 2009 р.

УХВАЛА ШОСТОГО РОДОВОГО СЛОВ'ЯНСЬКОГО ВІЧА

Віче відбулося в Замку Струга (Словенія, область Доленьська) 9 серпня 2009 року. У ньому взяли участь 11 учасників від 6 слов'янських народів, що представляли такі організації як:


· Громада „Світовид” (Словенія);

· Релігійний центр Об'єднання Рідновірів України, Громада „Православ'я”, Журнал „Сварог” (Україна);

· Конфесія „Родзіма Вяра”, Інститут Прави, Видавництво „Топожел” (Польща);

· Союз Венедів, Газета “Ярь”, Журнал “Волх”, Російський міжнародний журнал „Атеней” (Росія);

· Інформаційний центр „Свевлад” (Сербія);

· „Товариство Дуло” (Болгарія).

Віче координував Матяш Анжур (Словенія).



Учасники Шостого Родового Слов'янського Віча зібралися з метою:




– Підвести підсумки нашої діяльності протягом поточного року.

– Обговорити сучасний стан і актуальні питання рідновірського руху в слов'янських

країнах.

– Ознайомитися детальніше з життям і діяльністю рідновірів Словенії.

– Здійснити обмін досвідом, знаннями, новими публікаціями, з врахуванням досягнень

Міжнародної конференції “Бог Триглав – його релігійне значення у слов'ян” (8 серпня
в 2009 р.,

Замок Струга), в якій узяли участь 21 представник із 7 країн.

– Налагодити співпрацю з однодумцями й одновірцями.

– Накреслити нові форми співпраці слов'ян, плани і перспективи язичницького руху,
обговорити

Стратегічну програму розвитку Рідної Віри в слов'янських країнах.

– Домовитися про місце і час наступного Родового Слов'янського Віча.

– Вибрати координатора Родового Слов'янського Віча на наступне річне коло.



Учасники Віча відкрили зустріч привітаннями во славу Рідних Богів болгарською, польською, російською, сербською, словенською й українською мовами.

Віче в Словенії було завершене на горі Верхня (Вішнагора) священним обрядом Спожинки (Свято Врожаю) во славу Рідних Богів, який провела Волхвиня Зореслава.



Шосте Родове Слов'янське Віче констатувало:



1. Слов'янський рух рідновірів уже став реальним історичним фактом, що свідчить про етнорелігійне відродження; воно набуває популярності, до нього щороку долучається все більша кількість учасників і прихильників.

2. Родове Слов'янське Віче повинно стати духовним концептуальним центром, генератором ідей Відродження власних етнорелігійних цінностей, а національні громади Рідної Віри на місцях (у своїх країнах) здійснюватимуть практичну діяльність згідно з традиціями своїх народів.

4. Усвідомлюючи свою особисту відповідальність за долю Відродження Рідної Слов'янської Віри, збереження її витокових основ, правильний розвиток Рідної Віри та запобігання її профанації (спрощення і десакралізації), ми закликаємо уряди слов'янських країн припинити переслідування представників традиційної культури за їхні релігійні переконання, і одночасно відмежовуємося від псевдоязичницьких та шкідливих для суспільства культів.

5. Віче констатує необхідність звернути увагу на правильну назву нашого рідновірського руху – “Язичництво”, “Рідна віра”, “Стара (або Ведична) віра”, яка спирається на рідну традицію, і пропонує уникати назв: “неоязичництво” і “неопоганьство”.


З організаційних питань вирішено:



1. Обнародувати документи Шостого Родового Слов'янського Віча в своїх власних і доступних нам засобах масової інформації. Створити редакційну колегію в складі: Матяш Анжур, Галина Лозко, Павло Тулаєв. Опублікувати праці Віча мовами учасників, хоч би невеликим накладом.

2. Доручити членам Оргкомітету і редколегії видати за матеріалами Віча випуск чергового вісника “Слава!” №7 рідними слов'янськими мовами.

3. У зв'язку з реконструкцією порталу “Родовед”, затвердженою рішенням V Віча в Бєлграді, запропонувати кожній країні вести національну сторінку рідновірів на власному електронному ресурсі з інтерактивними посиланнями на сторінки інших учасників Віча.

4. Укріплювати і розширювати конструктивні зв'язки з рідновірами інших слов'янських країн, залучаючи до участі в роботі Віча нових представників, у тому числі з таких країн як Чехія, Словаччина, Хорватія, Македонія, Чорногорія та ін.

5. До наступного Віча кожному учасникові бажано розробити власні пропозиції у письмовій формі до Стратегічної програми розвитку духовної культури Слов'янської Рідної Віри в сучасних умовах, з врахуванням доповідей на наших конференціях; прислати тексти або тези членам Редакційної колегії для узагальнення і підготовки підсумкового проекту Стратегічної програми.

6. Розробити Звернення до урядів слов'янських країн від учасників Віча із загальною відозвою (відповідними мовами) про припинення переслідування рідновірів за їхні релігійні переконання.

7. Запланувати проведення наступного VІІ Родового Слов'янського Віча і наукової конференції в 2010 році в Україні (місто Київ). Присвятити цю подію 600-літтю Грюнвальдської битви як славної перемоги слов'ян над хрестоносцями.

8. Координатором Родового Слов'янського Віча на наступне річне коло призначити Галину Лозко (Волхвиню Зореславу, Україна). Доручити їй підготовку і проведення чергового Віча, а також міжнародної наукової конференції в 2010 році на тему: «Слов'янський світогляд і майбутнє Рідної Віри».



Оргкомітет Родового Слов'янського Віча



Замок Струга, Словенія 9. 08. 2009 р.

Джерело: http://rodovod.inf.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар